När du planerar att ansöka om ett lån behöver du först besluta vilken variant som bäst passar för ert företagslån till fastighet. Ett Brygglån eller överbryggningslån som det också kallas ges ofta under en kort löptid och brukar därför vara amorteringsfria. Oftast används dessa lån när köparen av en ny bostad inte hunnit sälja sin gamla bostad och behöver ett lån under överlappningstiden.
Om du är osäker på vad den exakta kostanden för en fastighet kommer att bli kan du teckna ett byggnadskreditiv där du vanligtvis betalar en uppstartskostand och efter det betalar du bara ränta på beloppet du använt. När byggnationen sedan är klart så formas krediten vanligtvis om till ett bolån.
Ett förvärvslån är precis som det låter, ett lån du ansöker om i samband med att du planerar att köpa en fastighet eller tomtmark och behöver extra fastighetsfinansiering. Det finns flera andra olika alternativ att välja mellan när man ansöker om företagslån till fastighet. Sex av de vanligaste lånen är:
Ett alernativt sätt att finansiera en företagsinvestering är genom crowdfunding. Det innebär att flera personer tillsammans går ihop och betalar en mindre summa pengar som gör att investeringen per person blir mindre.
När ditt företag har ansökt om att låna pengar till en fastighet via en crowdlending plattform som Kameo eller Tessin kommer lånet först betalas ut efter att investerarna tillsammans uppnår det belopp ni har efterfrågat. Sedan betalar ni ränta och amorterar utifrån de regler som står i lånevillkoren för ert företagslån. Beloppet ni betalar tillbaka på företagslånet av fastigheten kommer sedan att fördelas ut till investerarna genom plattformen. Genom denna lösning så får alla investerare återbäring på räntan medan ni enbart behöver betala avtalat belopp för lånet.
Du kan låna till fastighet i aktiebolag vilket leder till att aktiebolaget blir ägare av fastigheten. En av fördelarna med det upplägget är att det finns flera fastighetskostnader som i det scenariot blir avdragsgiltiga. Er fastighetsfinansiering kommer vara se olika ut ifall till fall beroende på företagets ekonomiska förutsättningar samt vilken plattform som används.
Beroende på vilket lån ni väljer att teckna i samband med att ert aktiebolag ska köpa eller bygga en fastighet så kommer de olika parametrarna i lånet att variera.