Däremot finns det olika sätt att investera i fastigheter. Om du har kapitalet kan du själv köpa en fastighet och bli en fastighetsägare, alternativt kan du investera i fastighetslån och gå in med den summan du själv vill.
Om du har kapitalet kan du välja att köpa en fastighet som till exempel ett hyreshus. Nästa steg blir att sätta upp en enskild firma, aktiebolag eller annan typ av bolag om du inte redan har ett existerande företag som passar. Nu kan du börja hyra ut fastigheten och genom hyresavtalen kommer du få en löpande inkomst.
Viktigt att komma ihåg är att du kan komma att bli ansvarig för fastigheten. Investerar du i ett lägenhetshus kan du behöva starta en bostadsrättsförening och rekrytera personal och om något skulle hända fastigheten ansvarar du för reparation och åtgärder.
På senare är har allt fler unga börjat investera i aktier och det ökade intresset har lett till att andra alternativ för att investera med hög avkastning har dykt upp. Ett av de mer intressanta alternativen är inom fastighetsfinansiering med nordiska aktörer som Kameo och Tessin. Affärsmodellen bygger på en idé där investerare går ihop och tillsammans samlar ihop kapitalet som ett företag behöver för att investera i fastighetsprojekt. För att göra denna process så enkelt som möjligt erbjuder aktörerna en plattform där alla lån samlas och sedan kan investerarna enkelt välja vilka projekt de vill investera sin pengar i. Plattformen kan enkelt beskrivas som Kickstarter för fastighetslån.
Om du har bestämt dig för att börja investera i fastighetsprojekt och undrar hur du ska gå till väga så ska vi hjälpa dig! Vanligtvis består processen av fyra olika steg. Vi har sammanställt en enkel guide för dig här nedanför, däremot finns det såklart små skillnader mellan de olika plattformarna även om grundprocessen för att investera i projekt är densamma.
Du börjar med att skapa ett konto hos den plattform du vill använda, eftersom du kommer att sätta in pengar och använda tjänsten som en form av sparande är det väldigt viktigt att du väljer ett säkert lösenord och är noggrann när du registrerar din användare.
I nästa steg är det dags att sätta in pengarna du vill använda för att investera i projekt. Redan nu kan det vara smart att sätta upp planer för hur du vill investera långsiktigt och om du till exempel vill börja med månadsinsättningar som ett form av sparande.
I detta steg väljer du vilka eller vilket fastighetsprojekt du vill investera dina pengar i. Här kan du läsa på om hur stort lån företaget vill ta och vad pengarna ska finansiera. Efter du valt ett projekt så väljer du hur mycket av dina pengar du vill ska gå till varje projekt.
Efter lånet har blivit finansierat så kommer du sedan löpande få avkastning på dina projekt. Beroende på upplägget kan det röra sig om månadsvisa utbetalningar eller en gång per år. Pengarna kan du sedan välja att antingen plocka ut eller investera i ett nytt projekt.
I kommande stycke ska vi förklara hur du faktiskt tjänar pengar på att investera i lån. Vanligtvis när en person eller företag lånar pengar betalar de en ränta till banken eller företaget då lånade från. På exakt samma sätt fungerar det när du investerar i lån. Företaget som ansökt om lånet kommer betala en löpande ränta till dig baserat på vilken summan du finansierat deras projekt med.
För att göra det ännu tydligare så har vi gjort ett exempel på hur det ser ut: Låt oss säga att du har investerat 10 000 kr i ett fastighetsprojekt, årsräntan på lånet är 9 %. Detta betyder att du varje år kommer få 900 kr i avkastning på räntan (10 000*0.09). Skulle företaget senare betala tillbaka hela lånet så får du tillbaka hela din investering.